Zon, zee, strand en vakantie. Of niet

Als je werkt verdien je geld. Zo simpel is dat. Maar als je op vakantie gaat wordt je loon ook doorbetaald.

Vakantie

Als je werkt verdien je geld. Zo simpel is dat. Maar als je op vakantie gaat wordt je loon ook doorbetaald. Het recht op die doorbetaling heb je opgebouwd door te werken in het jaar daarvoor. Als je een heel jaar hebt gewerkt heb je 4 weken vakantie opgebouwd voor het jaar daarna, bij de helft 2 weken, dat is zo’n beetje het systeem.

Ik zat op school vorig jaar

Dan heb je dus nog niet zoveel recht op vakantie. Maar er is een oplossing, de jeugdvakantie. Speciaal voor als je vorig jaar nog in de schoolbanken zat en daarna een job vond. Alleen voor als je onder de 25 bent!

Jeugdvakantie?

Je maakt eerst de vakantiedagen op die je hebt gekregen door te werken in het vorige jaar. Je hebt recht op 4 weken in het totaal. Voor al je vakantiedagen die dan nog overblijven tot aan die 4 weken geeft de RVA een tussenkomst. Dat is niet aan je volledige loon, maar aan 65% van je gemiddeld dagloon (wel met een loongrens). Ook als je vorig jaar een opleiding in het deeltijds leren hebt gedaan en daarna hebt gewerkt kom je in aanmerking. Je moet wel vorig jaar 1 maand een contract hebben gehad bij een werkgever in de privésector. Dagen die je gewerkt hebt als jobstudent met een solidariteitsbijdrage tellen niet mee.

Dit jaar pas een job

Als je pas dit jaar bent beginnen werken zou het er dus slecht voor je uitzien, want je hebt geen rechten opgebouwd. Daar is weer een ander systeem op bedacht, het Europees verlof, ook geldig voor vakantie aan de Belgische kust. Het systeem houdt in dat je al een voorschot krijgt op het vakantiegeld van het volgende jaar. Dus dat betekent wel dat je het jaar nadien iets minder krijgt, dat heb je immers al opgebruikt.

Bomen en bos

Ingewikkeld? Spring binnen bij een jongerenmedewerker bij jou in de buurt, die legt je alles uit! Of vraag naar onze gratis brochure ‘Check je recht op jeugdvakantie 2018’.


Go to Top