#Youthforclimate

There is no Planet B!

Greta Turnberg, een 15 jarig Zweeds meisje, gaf regeringsleiders op de klimaattop in Katowice in december vorig jaar een flinke veeg uit de pan. Zij was heel duidelijk: al die belangrijke mannen en vrouwen zijn kennelijk niet volwassen genoeg om verstandige beslissingen te nemen over het klimaat. Behalve het klimaat verandert er namelijk helemaal niks. Greta heeft 4 weken tijdens schooluren op de trappen van het parlementsgebouw in Stockholm gezeten voor de Zweedse parlementsverkiezingen, sindsdien is ze daar elke vrijdag te vinden. Hiermee vraagt ze nu al maanden aandacht voor het klimaatbeleid.

Youth for climate

Haar acties krijgen inmiddels navolging. Kyra en Anuna, 2 leerlingen uit Mortsel postten op 5 januari een filmpje op de facebookpagina Youth for Climate. ‘Waarom naar school gaan als er straks toch geen wereld meer is om in te leven’, vragen ze zich af. Kyra en Anuna riepen op om op donderdag 10 januari te verzamelen aan het Centraal Station in Brussel om te protesteren en te spijbelen voor het klimaat”. Met als resultaat bijna 3000 jongeren die meededen. En dat is nog maar het begin.

Liever buizen dan naar Mars verhuizen

Het enthousiasme was enorm, het lawaai ook. Het volledige Europakruispunt stond vol. De slogans waren luid en duidelijk: “Al wie niet springt is CO2”, “Fossil fuel it’s time to go”, “Change the system, not the climate” en “On est plus chaud que le climat”. De leerlingen willen hun actie elke donderdag herhalen, tot ze een signaal krijgen dat het de politici menens is met de strijd tegen de opwarming van het klimaat. Tot nu toe blijft het stil aan de overkant. Doodstil.

Het gaat door

Op 17 januari trokken ze opnieuw door Brussel en waren ze met  12.500. Vorige week sloten ook Waalse scholieren aan bij het verzet en kwamen 35.000 jongeren betogen voor #Climatejustice.

En ze blijven doorgaan, minstens tot aan de verkiezingen.

Afspraak voor elke jongere die mee wil betogen voor een betere aanpak van het klimaat: elke donderdag om 10u30 aan het Noord station in Brussel.

Volg mee op facebook


Go to Top