Vrouwenrechten in de sociale strijd in Colombia

In Barrancabermeja brengen we een bezoek aan de Casa de la memoria y los derechos humanos de las mujeres. Dit museum wil de herinnering aan de impact van het gewapend conflict op meisjes en vrouwen levendig houden. Zo willen ze nieuwe generaties bewust maken van hun strijd om samen te bouwen aan een rechtvaardig en gelijk land voor mannen en vrouwen. Ze willen niet enkel erkend worden als slachtoffer maar vooral als volwaardige politieke actor in de samenleving.

Ze doen dit in een heel mooi museum met foto’s, voorwerpen en kunstwerken. Een van die voorwerpen is een kookpot. Als vergelding voor een protestactie van vrouwen eisten paramilitaire groepen hun kookpotten op. Ze hebben dit succesvol geweigerd. Zo is de kookpot een krachtig symbool geworden van verzet.

Het museum is het resultaat van de inzet van 2000 leden van de Organización Femenina Popular (OFP),  een feministische volksorganisatie. Het museum is kunnen opstarten met middelen uit een herstelfonds van de overheid. Het bestaan van het fonds is een formele erkenning van het leed dat vrouwen is aangedaan. Naast dit museum zijn er in de regio nog andere vrouwenhuizen.

We bezoeken het museum samen met de vrouwenafdeling van de USO, de vakbond van de industriearbeiders. Van hen horen we een verhaal van twee strijden. Vrouwen in Colombia zijn op veel vlakken reëel achtergesteld. Op het platteland overheerst een patriarchale cultuur. Daardoor kunnen meisjes niet studeren en worden vrouwen in een huishoudelijke rol geduwd. Het machogedrag is algemeen verspreid in Colombia. Een cultuur die zich ook doorzet in de vakbond. Naast de sociale strijd die ze voeren met de vakbond voeren ze ook een strijd voor hun plaats in de vakbond.

Een ABVV-delegatie bezoekt van 22 oktober tot 2 november de Colombiaanse vakbonden. Ook ABVV-jongeren is mee. ABVV bezoekt diverse projecten en initiatieven ondersteund door ABVV Algemene CentraleFOS en ISVI

 

 


Go to Top