Waarom inschrijven als werkzoekende?

Je inschrijving als werkzoekende bij de VDAB of ACTIRIS is belangrijk als je van school gaat, met of zonder diploma. De VDAB is de Vlaamse dienst die alle werkzoekenden ondersteunt om werk te vinden. Actiris is de Brusselse tegenhanger. Als je ingeschreven bent heb je meer kans om een passende job te vinden. Het is daarbij ook een voorwaarde om je beroepsinschakelingstijd te laten beginnen.

Meer voordelen

Hoe sneller je officieel bent ingeschreven, hoe sneller je in aanmerking komt voor allerlei tewerkstellingsmaatregelen of hoe sneller je later recht krijgt op een inschakelingsuitkering als je geen werk gevonden hebt. Ook heb je recht op een goedkoop treinticket als je aan de VDAB een sollicitatiebewijs kan overleggen. Belangrijk dus, zowel voor wie zijn schooljaar afmaakt, als voor wie in de loop van het schooljaar besluit om te gaan werken. Door je inschrijving word je officieel werkzoekende en beschikbaar voor de arbeidsmarkt. Dit geeft je een aantal rechten maar ook een aantal plichten. Noteer je gegevens zoals adres, mailadres en telefoonnummer correct in je online dossier ‘Mijn Loopbaan’ bij de VDAB. Je inschrijving en dus je beroepsinschakelingstijd telt alleen als de consulenten van de VDAB je kunnen bereiken.

Terug werkzoekend

Heb je gewerkt en ben je daarna terug werkloos, vergeet dan niet je inschrijving te hernieuwen. Ook dit kan gemakkelijk via je online dossier. Ben je niet zo handig met de computer? Dan zal de VDAB je voorstellen om een opleiding of cursus te starten om je computervaardigheden te verbeteren.


Go to Top