Wie kan aan de slag als jobstudent?
Elke jongere vanaf 16 jaar, kan een ‘overeenkomst voor tewerkstelling van studenten’ afsluiten.
Je kan eveneens als jobstudent werken:
- Als je 15 jaar bent en tenminste de eerste twee jaren van het secundair onderwijs met volledig leerplan hebt doorlopen (je hoeft dus niet geslaagd te zijn).
- Als je vrije student, thesisstudent, doctoraatsstudent of aggregatiestudent (lerarenopleiding) bent en als je een examen voor de centrale examencommissie voorbereidt, voor zover je hoofdstatuut dat van student is.
De belangrijkste voorwaarde is dat je hoofdstatuut ‘student’ is.
Je mag geen werkloosheids- of inschakelingsuitkering ontvangen.
Je komt niet in aanmerking:
- Als je ononderbroken meer dan 12 maanden bij dezelfde werkgever werkt;
- Als je avondonderwijs of onderwijs met een beperkt leerplan (max. 15 uren per week) volgt;
- Als je als stagiair betaalde arbeid verricht die deel uitmaakt van je opleiding.
Duaal leren
Voor de leerlingen in het alternerend onderwijs zijn er speciale regels voor studentenjobs. Dit geldt voor als je een (stage)overeenkomst alternerende opleiding hebt of een deeltijdse arbeidsovereenkomst in het alternerend leren. Het moet altijd bij een andere werkgever zijn dan waar je je praktijk volgt.
Hallo! Bedankt voor de informatie. Volgens jullie uitleg mag een doctoraatsstudent dus wel degelijk als jobstudent werken. Ik vroeg me af of dit ook zo is als je voor de uitvoering van je doctoraat betaald wordt met een maandelijkse beurs? Ik ben namelijk een doctoraatsstudent en wordt hiervoor betaald met een maandelijkse beurs, waarop geen belastingen geheven worden maar wel sociale bijdragen betaald worden. Weten jullie of ik in dit geval nog steeds als jobstudent mag werken naast mijn doctoraat?
Heel erg bedankt!
Laura
Beste Laura,
als jouw beurs onderworpen wordt aan een RSZ bijdrage dan mag je in regel niet werken als jobstudent.
groet