Studeerpillen

Studeerpillen

BrainCaps, StudyBuddy en Studeerpillen, veel studenten zweren bij het gebruik van deze pillen om beter te presteren in examenperiodes of bij het schrijven van hun scriptie. Op de diverse websites afgaand zou je inderdaad kunnen denken dat ze het antwoord zijn op je gebeden om een beetje meer gefocust te blijven tijdens het studeren en om wat gemakkelijker te onthouden. En dat met een 100% natuurlijk product.

Darkweb

De pillen zijn goedgekeurd en mogen gewoon verkocht worden, dus niks rondsluipen op het darkweb om eraan te komen. Wetenschappelijke studies zouden aantonen dat ze echt werken en niet alleen maar een placebo-effect hebben. Hiermee wordt bedoeld dat als je er maar genoeg in gelooft het ook echt werkt, de effectieve werking zit dus tussen je oren.

Dopingexperts

Niet alle professoren vertrouwen de resultaten van deze studies. Ze erkennen wel dat dit soort pillen voedingsstoffen en vitamines kunnen bevatten waarvan wel eens is aangetoond dat ze de hersenfuncties positief kunnen beïnvloeden Ze betwijfelen echter of deze pillen zo ingenieus zijn dat ze echt werken en geloven dus alleen in een placebo-effect. Ook dopingsexperts geloven niet in de werking van de studiepillen. Ze trekken de vergelijking door naar voedingssupplementen die in de sport veel worden gebruikt. Die werken normaal gezien ook niet tenzij er iets in verborgen zit.

Opiumwet

Wanneer die studiepillen wel zouden werken dan moeten er stofjes inzitten die niet in een voedingssupplement mogen voorkomen en zouden ze onder de opiumwet vallen. In dat geval moet de werkzame stof op de verpakking vermeld staan. Een dergelijke vermelding staat er niet op. Het gevolg is dat deze pillen dan ook niet verder worden onderzocht, aldus de experts. En juist omdat zo’n onderzoek ontbreekt van wat daar nu precies inzit, zouden ze dus gevaarlijk kunnen zijn.

Rilatine

Uit Belgisch onderzoek, uitgevoerd onder 3.100 geneeskunde studenten op 5 Vlaamse universiteiten, blijkt dat 1 op 9 geneeskunde studenten amfetamines, Rilatine, of een soortgelijk middel gebruikt om zich beter te kunnen concentreren, alerter te zijn of om langer door te kunnen studeren. Daarnaast worden de Nederlandse studiepillen steeds populairder. Dat is een enorm hoog aantal juist onder een groep studenten die de gevaren van geneesmiddelen en zeker van vage studiepilletjes, moeten kunnen onderkennen.

ADHD

Rilatine is bedoeld als medicijn bij serieuze aandachtsproblemen en valt daarmee dus onder de opiumwet. Dat betekent dat het verhandelen ervan strafbaar en illegaal is. Maar buiten dat kan oneigenlijk gebruik leiden tot hart- en vaataandoeningen, depressies, angst en slapeloosheid. Echt wel iets voor op doktersvoorschrift dus. Maar er ligt ook een verantwoordelijkheid bij de studenten zelf om kritisch te blijven en niet zomaar alles te slikken. Wonderpillen bestaan niet. Als ze worden uitgevonden brengen we je gelijk op de hoogte.

 


Go to Top