Strijd tegen onderaanneming in de olie-industrie

Barancabermeja is een grote industriestad gelegen aan de rivier Santander Antiquia. De stad is groot geworden dankzij de olie-industrie. Op diverse plekken zijn vestigingen van Ecopetrol, een staatsbedrijf. De USO is de vakbond van de arbeiders in de olie-industrie. ABVV Algemene Centrale en het ISVI hebben een jarenlange samenwerking met de USO.

We bezoeken een olieboorput in opbouw. Een ploeg arbeiders is verantwoordelijk voor de bouw van deze boorput. Sinds een jaar zitten ze in een fel conflict verwikkeld met Ecopetrol. Het is een staatsbedrijf maar toch voeren ze een actieve politiek om meer met onderaannemers te werken. Werknemers in onderaanneming verdienen minder en werken in minder veilig omstandigheden.

De arbeiders verhinderen dit met lijf en leed. En dit is hier heel letterlijk te nemen. Ze hebben een poging tot overname al voorkomen door zich vast te ketenen aan de installatie. De angst voor gewapend geweld is reëel door de grote economische belangen.

Ecopetrol speelt een vuil spel van verdeel en heers. De gemeenschappen die rond de installaties wonen krijgen een job aangeboden tegen een lager loon. Op voorwaarde dat de vakbonden bereid zijn met onderaannemers te werken. Zo speelt de USO beide groepen tegen elkaar uit terwijl hun enige voorstel zou moeten zijn dat iedereen een volwaardig contract krijgt zonder onderaanneming.

De USO probeert daarom ook deze groep te betrekken in hun strijd door ook voor hen voordelen af te dwingen.

18 december 2022 is de nieuwe deadline van Ecopetrol waarop de installatie moet worden vrijgegeven voor onderaanneming. De arbeiders zijn vastbesloten om opnieuw hevig in verzet te gaan. Tegelijk hopen ze dat de nieuwe linkse president en regering hier tegen dan verandering in kunnen brengen?

Een ABVV-delegatie bezoekt van 22 oktober tot 2 november de Colombiaanse vakbonden. Ook ABVV-jongeren is mee. ABVV bezoekt diverse projecten en initiatieven ondersteund door ABVV Algemene Centrale, FOS en ISVI


Go to Top