Startersloon?

Maandag 25 juni voerden ABVV-jongeren actie tegen de plannen van minister van Werk Kris Peeters om het startersloon in te voeren.  Deze minister wil het bruto minimumloon van jongeren onder de 21 jaar verminderen met 6 tot 18 procent. Het loonverlies van deze groep jonge werknemers kan hierdoor oplopen tot wel 400 euro per jaar. Een netto bijpassing, zoals wordt voorgesteld als compensatie, is de oplossing niet. De opbouw van je sociale rechten, zoals werkloosheid, vakantie en pensioen, is immers gebaseerd op je brutoloon. De minister denkt deze jongeren zo aantrekkelijker te maken voor werkgevers. Maar is het ook aantrekkelijk voor de jongeren?

Wij vinden deze maatregel pure discriminatie. Jongeren onder de 21 verlaten vaak zonder diploma de school en komen daardoor terecht in jobs met slechte statuten zoals interim dagcontracten. Niet bepaald de gedroomde start van je carrière. Om uitgerekend van deze kwetsbare groep het loon te verlagen om werkgevers opnieuw tegemoet te komen, vinden wij onbegrijpelijk. Een betere oplossing is het investeren in werkbare statuten en degelijke tewerkstellingsprogramma’s.

We hebben Leuvense studenten laten plaatsnemen op onze sofa, die we midden op het Ladeuzeplein hebben neergezet om eens te peilen hoe zij hierover dachten. Om kort te gaan: veel ondersteuning en begrip voor onze actie. Ook voor de pers bleven we niet onopgemerkt.

lees ook:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/06/25/socialistische-vakbond-protesteert-tegen-lager-minimumloon-voor/

of bekijk het item over de actie op kanaal Z
https://www.facebook.com/magik.be/videos/1893084687416054/

 


Go to Top