Solidariteit met Latijns-Amerika
In het kader van Internationale Solidariteit vond er van 4 tot 10 november 2019 in Colombia een uitwisseling plaats van jonge Latijns-Amerikaanse syndicalisten en ABVV-Jongeren/Jeunes-FGTB. Het doel was goede praktijken en getuigenissen uit te wisselen.

(Bogota november 2019)
Chileense jongeren tonen de weg in Chili
De delegatie uit Chili stelde dat het recente burgerprotest in hun land ongestuurd uit de burgers zelf is ontstaan. De aanleiding van het protest van enkele scholieren was de verhoging van de prijs van metrotickets. De vijand is in de eerste plaats het economische model waarbij alles werd geprivatiseerd. De grondwet, die nog uit de dictatuur stamt, moet volgens de demonstranten dringend aangepast worden.
De uitbuiting van arme boeren op het platteland is nog het meest schrijnend. Door de ongeletterdheid en de onzichtbaarheid, ver van de steden, worden Chilenen van Indiaanse afkomst die in de weg staan van het kapitaal straffeloos vermoord. De Chileense delegatie had ook een boodschap voor de opkomst van extreemrechts: “Creëer een eigen verhaal, een eigen boodschap als socialisten in België, alleen zo kan je extreemrechts verslaan.”
Jonge Colombiaanse syndicalisten vermoord en verminkt, maar de strijd gaat voort
De kameraden van Colombia getuigden over het extreme geweld, dat ondanks de gesloten vrede, gewoon verder gaat. De afgelopen 25 jaar werden er in Colombia meer dan 3000 syndicalisten vermoord, en ook dit jaar nog tientallen.
Onlangs werden er nog 6 studenten verminkt aan de ogen, met blindheid als gevolg, omdat ze deelnamen aan een protestactie. ABVV-Jongeren beloofden, eens terug in België, aan te dringen bij het ABVV dat ze de Colombiaanse vakbonden blijven bijstaan. Dit kan best door interventies te doen op nationale en internationale fora en instanties.
In België vieren we op 16 november 2019 100 jaar Algemeen Enkelvoudig Stemrecht voor mannen. Colombia is ook een democratie, alleen is het er een lege doos. Politici worden afgedreigd en vermoord, of gaan over tot corruptie. De rechtstaat grijpt niet in, en daardoor geldt er in Colombia de dictatuur van het geld.
Jeff Jonckers, coördinator ABVV-Jongeren: “Net zoals in heel Zuid-Amerika heeft het land vele rijkdommen zoals olie, gas, mineralen. Dit trekt multinationals en investeerders aan die de grondstoffen stelen, en de arbeiders die er werken uitbuiten op de ergst mogelijke manier. Ook de rechtbanken grijpen niet in, omdat alle geledingen van de rechtstaat er worden gecontroleerd door het geld, en wie in de weg staat, wordt vermoord”.
Steun aan Latijns-Amerikaanse vakbonden
Het is om die reden dat het ABVV en zijn centrales al jaren projecten steunen om de Latijns-Amerikaanse vakbonden te ondersteunen in hun strijd voor echte democratie en (syndicale) vrijheid. Zo ondersteunt de Algemene Centrale de vormingsdiensten van de USO (de vakbond van petroleumarbeiders). Een interessant project hierin bestaat in het digitaliseren en vertalen van archiefstukken van deze Colombiaanse vakbond. Dit om aan de wereld kenbaar te maken welke misdaden er werden gepleegd tegen hun leden en om hopelijk ooit een waarheidscommissie te bekomen zodat de daders gestraft kunnen worden.
Wim Dolmans, vakbondsafgevaardigde bij SPIE voor de AC Bouw: “Zwartwerk en sociale dumping zijn zeer sterk aanwezig in Colombia. De komst van miljoenen Venezolaanse vluchtelingen leidde enerzijds tot uitbuiting van de vluchtelingen, en anderzijds tot een verlaging van de minimumlonen voor de Colombianen. 48% werkt in het niet-officiële circuit van zwartwerk. Vooral in de bouw heeft België technologie, zoals de Construbadge, die men hier zou kunnen gebruiken. Ook het systeem van Dimona-aangiften zou het één en ander kunnen regulariseren.”
Fietskoeriers ontslagen in Argentinië na staking
Benjamin Vandevandel, Jeunes FGTB: “Klimaat, milieu, platformarbeid, beperking van syndicale rechten, fake news, het zijn allemaal onderwerpen die in Latijns-Amerika sterk leven. De onderwerpen zijn hetzelfde, maar de gradatie is erger.”
In Argentinië gingen de fietskoeriers van Rappi massaal in staking, ze accepteerden massaal bestellingen en lieten ze opstapelen in de restaurants. Het was een zware klap voor het koeriersbedrijf, alleen waren het de stakers die uiteindelijk het slachtoffer werden, omdat ze vervolgens werden geblokkeerd door het management. Dit was de manier van Rappi om de jongeren te ontslaan.
Meer weten over de projecten van het ABVV in het Zuiden en over heel de wereld? Bezoek dan zeker de website van ISVI. Zij staan in voor de internationale syndicale samenwerking van het ABVV en organiseerden dit event.