Merci Jambon – Afschaffing woonbonus: €27.900 verlies voor wie vanaf 2020 een woning koopt

De Vlaamse regering schaft vanaf  1 januari 2020 de woonbonus af. In ruil komt er een daling in de registratierechten van 7% naar 6%. Voor ABVV-jongeren is het duidelijk dat dit een platte besparing is en de kans op een eigen woonst bemoeilijkt.

Voorbeeld

Een koppel dat voorheen een huis kocht van 250.000 euro, en hiervoor moest lenen, maakte gedurende de looptijd van deze lening aanspraak op de woonbonus. Leende je bijvoorbeeld op 20 jaar, dan leverde dit op het einde van de rit in totaal €30.400 op (€15.200 voor elke partner). Op zo’n woning betaalde je dan €17.500 registratierechten.

Vanaf 2020 krijg je die €30.400 niet meer terug via je belastingen. De €2500 die je in ons voorbeeld minder aan registratierechten betaalt vanaf 2020, weegt uiteraard niet op. In dit voorbeeld spreken we dus over een verlies van €27.900!

Nood aan meer sociale woningen

De helft van de jongeren (-35 jaar) kan op dit moment geen huis of appartement kopen. Zelfs met de woonbonus was het voor deze groep reeds onmogelijk eigenaar te worden. Een ambitieus investeringsplan in sociale woningbouw is voor ons een oplossing. Een gevolg van zo’n investeringsplan is dat de prijsstijgingen van woningen op de privaatmarkt worden afgekoeld.

De jongeren die wel nog uitzicht hadden om ooit een eigen stekje te kunnen kopen, zijn de grote dupe en zullen het zeer moeilijk krijgen.

Bovendien zullen nog meer jongeren aangewezen worden op de huurmarkt, waardoor het ook niet ondenkbaar is dat de huurprijzen verder zullen stijgen.

2500 euro winst voor jongeren van rijke ouders

Wie er wel baat heeft bij de afschaffing van de woonbonus en de verlaging van de registratierechten? De jonge kopers met zeer kapitaalkrachtige ouders… Zij kunnen namelijk een woonst in één keer betalen zonder te moeten lenen bij de bank. Wie het huis uit ons voorbeeld koopt en hiervoor geen woonkrediet moet afsluiten, zal in de toekomst 2500 euro goedkoper af zijn. De woonbonus kreeg je namelijk alleen als je een woonkrediet afsloot.

Vervlaamsing van de taalgrens?

Wie toch nog wil genieten van een fiscaal voordeel bij aankoop, kan nog altijd verhuizen naar de andere kant van de taalgrens waar de wooncheque blijft bestaan…


Go to Top