Je nieuwe cont(r)act met de VDAB

Je hebt je ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB, je beroepsinschakelingstijd is begonnen. Na je inschrijving vraagt de VDAB je via mail of brief om een digitaal startpakket door te nemen. Hierin staat alles over wat er van je verwacht wordt in je zoektocht naar een job.

  • Telefoongesprek

Heb je na een maand na je inschrijving nog geen job gevonden, dan moet je zelf de VDAB bellen op het gratis nummer 0800 30700. Tijdens dit telefoongesprek moet je aangeven welke inspanningen je doet, of het je lukt om met je digitale dossier ‘mijn loopbaan’ te werken en of je persoonlijke begeleiding nodig hebt. Bel je zelf niet, dan belt de VDAB jou 6 weken na je inschrijving.

  • Gesprek in een VDAB kantoor

Je bemiddelaar kan via mail een afspraak met je maken voor een gesprek als je meer begeleiding nodig hebt.  Hij stuurt deze afspraak naar het mailadres dat je ingaf in ‘mijn loopbaan’. Als dit mailadres niet meer klopt kan je dit zelf wijzigen in je profielgegevens. Ga zeker in op deze uitnodiging! Als je verhinderd bent met een geldige reden dan moet je dat je bemiddelaar laten weten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ziek bent, maar dan heb je wel een doktersbriefje nodig. Je bemiddelaar kan verschillende acties voorstellen. Dat kan gaan om begeleiding, een opleiding of een stage, zodat je sterker in je schoenen staat op de arbeidsmarkt. Ook hier moet je actief aan meewerken.

  • Je persoonlijke VDAB pagina

Via je online dossier ‘mijn loopbaan’ krijg je tips, opdrachten, vacatures op maat en jobsuggesties.  Als je goed met ‘mijn loopbaan’ kan werken moet je je zoekinspanningen bijhouden in je digitale sollicitatiewerkmap. Hierin kan je ook je zoekacties en sollicitaties bijhouden van andere kanalen, zoals LinkedIn, andere vacaturesites of advertenties uit kranten. Op je vacaturedashboard kan je zelf via verschillende filters een selectie van vacatures maken. Hier vind je ook de jobsuggesties terug. De VDAB kan volgen welke acties je onderneemt in ‘mijn loopbaan’. Als je je dossier in orde houdt dan zal de VDAB zien dat je actief naar werk zoekt. Je zal minder snel worden opgeroepen voor een begeleidingstraject.

De VDAB belt je 3 maanden en 6 maanden na je inschrijving om je zoekinspanningen te controleren en na te gaan of je hulp nodig hebt. Is dat het geval dan regelt de bemiddelaar een afspraak voor jou in een provinciaal VDAB-kantoor voor persoonlijke dienstverlening. Ga hier zeker naar toe!

  • Je reageert niet op uitnodigingen

De VDAB contacteert jou via mail, sms, brief of telefoon. Als je niet reageert dan stuurt de VDAB je een aangetekende brief voor een telefonisch gesprek met een bemiddelaar. Als je dan nog steeds niet reageert, dan wordt jouw dossier naar de controledienst gestuurd. Je loopt dan het risico op een sanctie. Je BIT duurt mogelijk langer waardoor je ook langer op een inschakelingsuitkering moet wachten of je inschakelingsuitkering wordt geschorst.

Vragen? Meer info? Contacteer ons!

 

 


Go to Top