Index – Wadisda?

Je loon als jobstudent zou vaker mogen stijgen, maar wie bepaalt dat eigenlijk?

De hoogte van je loon, uitkering of huur hangt samen met hoe duur het leven is. Hoe meer alles kost, hoe hoger je inkomsten moeten zijn om je boodschappen nog te kunnen betalen. Hoe gaat dat precies in z’n werk.

Boodschappenmand

Stel je een boodschappenmand voor waar veel in kan. Zo’n 500 producten en diensten waar iedereen in zijn leven gebruik van maakt. Of eet. Of echt nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan diepvriespizza, een hoofdtelefoon, een wifi-repeater, Playmobil of een rijbewijs halen.

Push-up BH?

Elk product krijgt een bepaalde waarde toegekend want niet alles wordt even vaak gekocht. Een zak aardappelen heb je nu eenmaal vaker nodig dan een fietshelm, tenzij je Tom Boonen heet. Elk jaar gaan er producten in en uit het mandje om representatief blijven. Dus toen iedereen tablets ging kopen werd de tablet opgenomen in de mand. En toen niemand nog dvd’s keek werden die eruit gehaald. In januari 2013 ging de bermuda en het slaapkleed eruit en kwam de push-up bh erin. Die mand heeft een bepaalde waarde. Het indexcijfer meet of de inhoud van het boodschappenmandje duurder of goedkoper wordt in een bepaalde periode. Als de mand duurder wordt kan je minder kopen met je geld, inflatie. Deflatie is het omgekeerde, dan kun je meer kopen. De index geeft dus aan hoe duur het leven is en hoe het ervoor staat met je koopkracht.

Gezond

Sinds 1994 wordt er een andere, gezondere mand gemaakt. De prijzen van benzine, diesel, tabak en alcohol zijn eruit gehaald en op basis hiervan wordt de gezondheidsindex vastgesteld. Werkt hetzelfde. Deze mand wordt gebruikt om de indexering van pensioenen, sociale uitkeringen (leefloon, dop), lonen en huurprijzen vast te stellen. Hiervoor wordt gekeken naar de gemiddelde waarde van de 4 laatste maanden (het afgevlakt indexcijfer). Als die hoger is dan een bepaalde waarde (de spilindex) gaan de uitkeringen en lonen mee omhoog.

Sprong

Bij een indexsprong wordt zo’n verhoging met allerlei herberekeningen tegengehouden, dat wil dus zeggen dat je eigen boodschappen duurder worden maar dat je loon of je uitkering niet meestijgt. En wij als vakbond vinden dat niet eerlijk. Want voor degenen met een hoog loon gaat dit geen probleem zijn, maar net als je al moeite hebt om rond te komen omdat je bijvoorbeeld niet veel verdient of een uitkering hebt om wat voor reden dan ook kan je serieus in de problemen komen.

Per sector zijn afspraken gemaakt wanneer de lonen worden geïndexeerd, vaak is dat op een vast moment. Het tijdstip kan echter verschillen, bijvoorbeeld 1 keer per jaar of elk kwartaal.


Geef een reactie

Go to Top