Fietskoerier, zelfstandige of werknemer?

Deliveroo heeft de samenwerking met bureau Smart opgezegd

Deliveroo heeft de samenwerking met bureau Smart opgezegd. Smart zorgde ervoor dat fietskoeriers een verzekering hadden en betaalde de lonen. Bovendien zijn fietskoeriers zo verzekerd van een shift van 3 uur, de wettelijke minimumduur voor als je wordt opgeroepen. De fietskoeriers zijn op deze manier werknemer en geen zelfstandige.

Zelfstandig

Daar wil Deliveroo nu dus verandering in brengen. Door de overeenkomst met Smart stop te zetten moeten de fietskoeriers als zelfstandigen werken. Zo krijg je als koerier per afgeleverde maaltijd betaald in plaats van per uur. Volgens Deliveroo krijgen de koeriers zo meer flexibiliteit en meer uitbetaald.

Betaald per bestelling

Wij vragen ons dat toch af. Hoeveel bestellingen kun je doen in een uur en welke risico’s neem je daarvoor als je het geld hard nodig hebt voor je studie? Nog net even door dat rode licht? En hoe zit het met de verzekering? Deliveroo zegt dat het zal zorgen voor een aansprakelijkheidsverzekering en een ongevallenverzekering maar het mes staat ze niet echt op de keel. Inmiddels dwing je wel 1000 Belgische fietskoeriers in het nadelige statuut van zelfstandige.

Inspectie

Inspectiediensten zijn inmiddels bezig om uit te zoeken of Deliveroo zich wel aan de regels houdt. Dat is niet voor niks. Ook de vakbonden zitten niet stil. BTB, de transportbond van het ABVV, laat de koeriers niet in de steek en blijft zich inzetten voor een correct statuut voor alle fietskoeriers. Dit houdt in:

  • Arbeidscontracten met sectoraal uurloon (transportsector)
  • Verzekering in geval van arbeidsongevallen
  • Aangepaste persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Vergoeding voor gsm en fiets
  • Sociaal overleg

Magik? houdt je op de hoogte van het vervolg.


Go to Top