Colombia, strijd voor waardig werk en leven

Een ABVV-delegatie bezoekt van 22 oktober tot 2 november projecten en initiatieven van de Colombiaanse vakbonden. Ook ABVV-jongeren is mee. ABVV bezoekt diverse projecten ondersteund door  ABVV Algemene Centrale, FOS en ISVI

In 2016 sluiten de Colombiaanse overheid en de guerrillabeweging Farc een vredesakkoord dat een einde maakt aan een 50-jarig conflict. In 2022 krijgt Colombia met Gustavo Petro een linkse president, tegelijkertijd groeit het aantal linkse vertegenwoordigers in het parlement.  De Colombiaanse vakbonden verenigd in de CUT grijpen dit momentum. Ze engageren zich volop in de uitvoering van het vredesakkoord en willen op sociaal en syndicaal vlak grote stappen vooruit zetten. Ze strijden voor waardig werk en waardig leven. Ze hopen voorgoed de donkere jaren achter zich te laten. De voorbije decennia werden talloze vakbondsleiders vermoord omdat ze opkwamen voor de rechten van de werknemers.

Een belangrijk strijdpunt is de verhoging van het minimumloon. De inflatie door de energiecrisis maakt deze eis zeer acuut. Momenteel verhinderen nog verschillende wetten vakbondsrechten. Die zorgen ervoor dat de syndicalisatie graad onder de 4 % ligt. Dit moet omhoog om meer gewicht in de schaal te kunnen leggen. Een ander voorbeeld van een concrete eis is het recht op collectieve onderhandelingen. Een zeer belangrijke hefboom om te streven naar recht op waardig werk.


Go to Top