Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) is de opvolger van het vroegere brugpensioen. Het stelsel biedt bescherming aan oudere werknemers die op het eind van hun loopbaan worden ontslagen, bijvoorbeeld als het werk te zwaar wordt of als gevolg van een herstructurering.
Iedereen moet gelijke kansen krijgen om aangeworven te worden, en elke werknemer heeft recht op een goed onthaal, voldoende opleiding, werkbaar werk, de nodige informatie en communicatie. Elke werknemer moet ook zichzelf kunnen zijn op de werkvloer, en met alle collega’s kunnen samenwerken, ongeacht gender, leeftijd, gezondheidstoestand, migratieachtergrond,...
Zo’n 4 miljard euro geeft Vlaanderen elk jaar uit aan kindergeld, en dat voor zo’n 1,6 miljoen kinderen. Sinds 2019 kreeg het kindergeld de naam “groeipakket”. Elk kind heeft recht op een vast bedrag (176,66 euro), aangevuld met extra toeslagen naargelang het inkomen.
Vanaf dit jaar moet elke werkgever vanaf 20 werknemers een opleidingsplan opmaken voor al zijn werknemers. Dit plan moet ook elk jaar besproken worden op de OR. Als delegee kan je daarin je inbreng hebben! Onze diversiteitsconsulenten staan klaar om je te ondersteunen.
ABVV ontvangt regelmatig signalen dat de begeleiding van VDAB onvoldoende rekening houdt met de noden van werklozen. Opleidingen, stages en werkaanbiedingen zijn bijvoorbeeld niet aangepast aan hun situatie. We gaan hiermee aan de slag!
Gemeenschapsdienst bedreigt werklozen én werknemers. Niemand wordt er beter van. Daarom moeten we in actie komen.
Omdat wonen de start is van alles gaat het Vlaams ABVV voor de Vlaamse verkiezingen van 2024 prioritair inzetten op wonen. Een betaalbare en kwaliteitsvolle woning is vandaag een grote zorg voor veel werknemers én werkzoekenden. Voor zichzelf en vaak ook voor hun kinderen. De opdracht van de volgende Vlaamse regering moet zijn die zorg weg te nemen.