Bewegingswerk – sociale zekerheid voor studenten

Bewegingswerker Fabienne Girolami ging deze zomer met jongeren in gesprek  over sociale zekerheid en studentenarbeid. Ze zocht en vond jongeren op de dijk van Oostende. “Ondanks de zon, de zee en het strand vonden we bij velen gehoor. Dat ze als jobstudent meer verdienden dan als gewone werknemer wisten de meesten wel. Dat dit kwam doordat jobstudenten geen sociale zekerheid betalen, was minder bekend.”

Wat deed je precies op de dijk van Oostende?

Ik heb een hele dag jongeren aangesproken. Ook 3 collega’s deden dat. Zo hadden we een hele dag interessante babbels met zo’n 150 jongeren. We hadden een lijstje met vragen en argumenten in het achterhoofd.

Waar hadden jullie het precies over?

Jobstudenten houden er netto meer aan over omdat ze minder sociale zekerheidsbijdrage betalen. Dat is op het eerste zicht leuk. Maar zo bouwen ze geen rechten op. Een jobstudent die bijvoorbeeld ziek wordt,  heeft geen uitkering. Veel jongeren die in de horeca werkten verloren hun job tijdens de coronacrisis. Ze hadden geen recht op tijdelijke werkloosheid. Jobs ingevuld door jobstudenten  dragen niet bij aan de sociale zekerheid, dus ook niet aan het pensioen van hun grootouders.

Wat viel op?

We hadden veel goede gesprekken. Op een hete zomerdag konden we aan veel mensen het belang van een sterke sociale zekerheid uitleggen. Velen reageerden positief en stelden vragen. Persoonlijk had ik minder respons verwacht. Het was m’n eerste keer dat ik dit deed,en was positief verrast door de reacties en meningen die we kregen.

Waarom is dit belangrijk?

Op die manier leren we jongeren en hun leefwereld en gedachtegang beter leren kennen. We bereiken jongeren al via sociale media, pers, acties, schoolverlaterslessen. Maar het persoonlijke aspect bij  zo’n gesprekken is van belang,  zowel voor ons als voor de jongeren. Op die manier maken we verbinding, maken we mensen warm en ontdekken we misschien wel een nieuwe militant. We hebben zaadjes geplant.

Je hebt de smaak te pakken?

Ja, het aanspreken van jongeren over thema’s die net voor hen van tel zijn, vind ik belangrijk. In gesprek gaan  met de doelgroep is altijd interessant. Je komt een beetje terecht in hun wereld waardoor je je  beter kan inleven en dus ook hun noden en behoeften beter kan begrijpen.

We willen nog meer nieuwe jongeren aanspreken, en dat gaan we komende maanden en jaren regelmatig doen. Je zal ABVV-ers zeker nog treffen op straten, pleinen, parken en  ook aan school-en fabriekspoorten.

Wil je meer weten over jobstudenten en sociale zekerheid lees dan zeker dit artikel: Een volwaardige sociale bescherming voor jobstudenten? – ABVV Jongeren (abvv-jongeren.be)

 


Go to Top