Als huren of kopen geen keuze meer is.
Op de woningmarkt gaan de prijzen naar ongeziene hoogtes. De prijzen voor een koopwoning zijn op tien jaar tijd met gemiddeld 67% gestegen. Dat heeft heel wat gevolgen voor kopers. Private huurders moeten steeds meer huur betalen, deze kwetsbare groep heeft het daardoor extra moeilijk.. Het duidelijke gevolg van deze prijsstijging is dat inkomensongelijkheid een extra grote impact begint te hebben op de woningmarkt. Op 1 april 2022 gingen de ABVV jongeren en de ABVV senioren met experten in dialoog.
3 werkgroepen belichten elk een aspect van het woonbeleid
- Er is ingezoomd op de woonsituatie van jongeren en ouderen. Wonen ouderen te groot? Kopen jongeren echt minder? Is cohousing de toekomst? Er bestaan veel clichés over de woonsituatie van de Vlaming.
- Wat met het Belgisch woonbeleid dat inzet op woningbezit. De eigen woning is een buffer voor de oude dag Maar de vaststelling is wel dat de bestaande fiscale voordelen vooral bij de gezinnen terechtkomen die er al warm bijzitten. Kunnen we grote stappen vooruit zetten met enkele aanpassingen aan het systeem of gooien we maar beter het doel van woningbezit helemaal in de vuilbak?
- Veel uitdagingen voor betaalbaar wonen situeren zich vandaag op de huurmarkt. Er is een grote nood aan de bouw van sociale woningen voor de laagste inkomens. Daarnaast moeten kwetsbare private huurders beter ondersteund worden een forse uitbreiding van de huurpremie en subsidie
Er is werk aan de winkel. We moeten de handen in elkaar slaan om te strijden voor een beter woonbeleid. Daarom kwamen 3 woonexperten uit het middenveld hun prioriteiten met ons delen: Joy Verstichele (coördinator Vlaams Huurdersplatform), Hugo Beersmans (woordvoerder Woonzaak), Roel De Ridder (werkgroep wonen Hart boven Hard) gingen met el
Algemeen Secretaris van het Vlaams ABVV Caroline Copers vond het een mooi evenement vooral omdat het de partners samenbrengt zodat we samen sterken staan in de strijd voor een beter woonbeleid.