JONGE MILITANTEN AAN HET WOORD

Nick Van de Vel - operator in een industriële wasserij

Ik ben operator bij Clova, een industriële wasserette. Wat houdt dit in? Wij zorgen voor het propere beddengoed, personeelskleding etc. voor ziekenhuizen en rusthuizen. Mijn job bestaat eruit de productie draaiende te houden en kleinere technische problemen op te loss


Hoe komt een jong iemand als jij er toe om zich kandidaat te stellen bij de sociale verkiezingen? Waarom voor het ABVV?

Onze sociale rechten zijn belangrijk en die moeten ten alle tijden verdedigd worden. Onze voorouders hebben hard moeten strijden om deze rechten te verwerven. Denk maar aan de 38 uren week, betaald verlof of om bij ziekte niet te moeten vrezen voor je job. Dit zijn allemaal belangrijke punten die verworven zijn op straat en door de vakbondsbeweging. Zo kan ik wel nog even doorgaan maar je snapt het plaatje wel? ik wil niet dat hun strijd voor niets geweest is.

Waarom is het belangrijk dat er een jongerenlijst is?

Wij als jongeren zijn het hart van onze economie. Geef je jongeren weinig of geen kansen, dan heeft dit effect op de toekomst. Wij jongeren verdienen het om ervaring op te doen en zo onze oudere collega’s hun verdiende rust te geven. Kortom jongeren zijn de toekomst en is het dus niet meer dan normaal dat wij als jongeren een inspraak hebben in die toekomst?

Wat wil jij concreet realiseren binnen jouw bedrijf voor jou en je collega’s

Ik wil er voor zorgen dat onze werknemers in een optimale en veilige werkomgeving kunnen werken. Als vakbondsdélégué kan ik dit mee verzekeren.

Hoe zie jij je toekomst binnen de vakbond?

Ik mag niet zeggen dat ik mezelf nooit een carrière binnen de vakbond zie starten, maar eerst wil ik vooral ervaring opdoen. Moest zich ooit de kans voordoen, zal ik ze zeker met beide handen grijpen. Wat als dat niet zo is? De onderstroom is zeer belangrijk. Het werk van de militanten maakt ons als vakbond groot en krachtig dus ben ik zeker al blij hier deel van te mogen uitmaken.

Heb je nog raad voor jonge mensen, scholieren of studenten vóór ze op de abeidsmarkt komen?

Informeer zeker naar je rechten, want als jongere die net op de arbeidsmarkt komt, durven ze je rechten wel eens te schenden. Leidinggevenden denken al snel dat je als jongere kwetsbaar bent. Zorg dat dit niet zo is, ken je rechten en kom er zeker ook voor op!

Heb je een mening over waar het met het sociaal overleg heen moet?

In mijn ogen zit het sociaal overleg zo vast als maar kan zijn, de sociale afbraakpolitiek blijft vrolijk voort duren. Het ongenoegen bij de mensen is groot. Kijk maar naar de parade van 20 maart in Brussel! Tienduizenden mensen die op straat kwamen met hart boven hard en de duidelijk boodschap brachten: ER IS WEL EEN ALTERNATIEF.

Wat zou je onze jongeren nog willen meegeven?

Jongeren zijn de toekomst en dus zouden jongeren inspraak moeten hebben in die toekomst. Ik wil aan studenten en scholieren meegeven dat het belangrijk is de dagelijkse politiek te volgen. Wees kritisch en wees niet bang die kritiek te uiten. Wees solidair, als groep bereik je zoveel meer dan als individu.